Een houten fiets in Remouchamps! Een uitzonderlijk nieuw item in het Luik-Bastenaken-Luik Huis van de Wielersport.
Het was de grote Franse wielerkampioen Bernard HINAULT zelf die de drager was van dit nieuwe tentoonstellingsstuk.
Het Maison du Cyclisme in Aywaille ontving dit bijzondere pakket op donderdag 29 augustus.
De heer Daniel BACLEZ (86), een inwoner van Pas-de-Calais (Guînes) en een oude vriend van de “Badger”, heeft een fiets gebouwd die volledig uit hout bestaat.
Hij bood de fiets aan Bernard Hinault aan, die besloot de eerste tentoonstelling voor België te reserveren, hier in Aywaille! Deze racefiets heeft al aandacht gekregen in de Franse pers en op de regionale televisie.
Bernard HINAULT, die onze opening bijwoonde, was onder de indruk van de kwaliteit en het concept van de locatie. Hij is er nog steeds vol lof over. Bij zijn terugkeer naar Frankrijk stelde hij zijn vriend voor om zijn werk daar te presenteren. Deze houten fiets, een echt kunstwerk, zou tentoongesteld worden in een vitrine gewijd aan wielerwedstrijden.
Geen ijzer, geen spijkers, geen schroeven, alleen hout
Het kostte 400 uur werk om van elk onderdeel van de fiets een identieke kopie te maken. Deze houten fiets is een 1/1 schaal kopie van de fiets van Bernard Hinault. En niet zomaar een fiets! De fiets waarmee Hinault het wereldkampioenschap won in Sallanches in 1980 en die hij aan Daniel Baclez gaf.
Het werk werd nog zorgvuldiger door Daniels zelfopgelegde eis om geen metalen onderdelen te gebruiken. Alles is van hout, inclusief de ketting, spaken, freewheels, derailleurs en andere kabels. Er zijn maar liefst 9 verschillende soorten massief hout gebruikt, voornamelijk met de hand met het specifieke gereedschap van een timmerman, om de verschillende puzzelstukjes te maken.
Landes pine is gebruikt voor het frame en wengé voor de ketting en schakels. Er is ook beuken voor de klinknagels, esdoorn voor de freewheels en kettingbladen, essen voor de remmen, handvatten, schedes, zadel… en eiken voor de wielen, velgen en tubulars. Pitch pine, buxus, paparjo en canisse stammen werden gebruikt voor de wielsloten, sturen, schroeven en bouten, remkabels en derailleurs.
Maar wie is Daniel Baclez?
Daniel Baclez mag dan een getalenteerd meubelmaker zijn, hij is ook een bouwer in hart en nieren. Hij is de oprichter en schepper van het Village Saint-Joseph, een eco-museum in de Marais de Guînes. Dit dorp laat de ambachten en het leven van vroeger herleven. De heer Baclez weet ook het een en ander over wielrennen, want hij was voorzitter van de Entente Cycliste Calaisienne en oprichter van het criterium van de stad Calais. Hij droomde ervan om wielrenner te worden, maar hij gebruikte zijn knowhow om trouw te blijven aan zijn favoriete sport.
Deze fiets is daarom uniek in de wereld en erg kwetsbaar.
Op deze houten fiets kan niet worden gereden! Hij zal worden vastgezet en tentoongesteld in een vitrine in het Maison du Cyclisme. De vitrine, gebouwd door de ontwerper, is voorzien van de “beroemde kasseien van het Noorden”! Hij komt niet ver van de beroemde bivakmuts die Bernard HINAULT droeg tijdens de Dantesenne des classiques in 1980.
Het hele team van het Maison du Cyclisme is erg trots op dit uitzonderlijke nieuwe stuk.
Plan vandaag nog je bezoek om deze houten fiets te komen bewonderen!